1. Sitno kosani luk dinstati na maslinovu ulju oko 20 minuta dok ne omekša i požuti, dodati dagnje, prodinstati ih nekoliko minuta, dodati kosani češnjak i peršin, podliti vinom, pa dodati koncentrat rajčice i pola količine temeljca.
2. Umak prokuhati 5-6 minuta, pa umiješati sirovu rižu, kuhati na laganoj vatri miješajući i povremeno podlijevajući temeljcem.
3. Kad je riža omekšala, dodati parmezan, po potrebi začiniti i dodati svježu rajčicu rezanu na kockice 0,5 cm veličine, malo promiješati, dodati žlicu maslinova ulja i pustiti da malo odstoji prije posluživanja. Rižoto ne smije biti suh, nego tekući i mati kremastu strukturu.
Sastojak | Težina |
---|---|
Dagnje očišćene | 0,230 kg |
Riža za rižoto | 0,320 kg |
Parmezan ribani | 0,040 kg |
Luk žuti | 0,130 kg |
Češnjak | 0,030 kg |
Peršin list | 0,010 kg |
Riblji temeljac | 0,750 l |
Rajčica svježa | 0,120 kg |
Rajčica koncentrat | 0,050 kg |
Vino bijelo | 0,060 l |
Maslinovo ulje | 0,060 l |
Sol | 0,003 kg |
Papar | 0,001 kg |