Perla - biser mora

RIŽOTO S DAGNJAMA

Priprema:

1. Sitno kosani luk dinstati na maslinovu ulju oko 20 minuta dok ne omekša i požuti, dodati dagnje, prodinstati ih nekoliko minuta, dodati kosani češnjak i peršin, podliti vinom, pa dodati koncentrat rajčice i pola količine temeljca.
2. Umak prokuhati 5-6 minuta, pa umiješati sirovu rižu, kuhati na laganoj vatri miješajući i povremeno podlijevajući temeljcem.
3. Kad je riža omekšala, dodati parmezan, po potrebi začiniti i dodati svježu rajčicu rezanu na kockice 0,5 cm veličine, malo promiješati, dodati žlicu maslinova ulja i pustiti da malo odstoji prije posluživanja. Rižoto ne smije biti suh, nego tekući i mati kremastu strukturu.

Sastojci za 4 osobe :
Sastojak Težina
Dagnje očišćene 0,230 kg
Riža za rižoto 0,320 kg
Parmezan ribani 0,040 kg
Luk žuti 0,130 kg
Češnjak 0,030 kg
Peršin list 0,010 kg
Riblji temeljac 0,750 l
Rajčica svježa 0,120 kg
Rajčica koncentrat 0,050 kg
Vino bijelo 0,060 l
Maslinovo ulje 0,060 l
Sol 0,003 kg
Papar 0,001 kg