Perla - biser mora

PUNJENE LIGNJE S KRAKOVIMA I MASLINAMA

Priprema:

1. Lignje očistiti, a krakove dinstati na maslinovu ulju, sitno kosanom luku, češnjaku i peršinu oko 10 minuta, podliti vinom i kuhati dok sva tekućina ne ispari, ohladiti.
2. Filete oslića narezati na kockice i samljeti u blenderu skupa s bjelanjkom, začinima, malinovim uljem i polovicom količine vrhnja. Dobivenu smjesu pomiješati s krakovima, pa njome napuniti lignje.
3. Celer oprati, oguliti, izrezati na kockice veličine 0,5 cm, pa dinstati oko 10 minuta na s lukom, češnjakom i maslinovim uljem. Dodati žlicu vina, poklopiti i na laganoj vatri pirjati podlijevajući temeljcem.
4. Kad celer skroz omekša, a tekućina sva ispari celer začiniti, dodati ostatak vrhnja i kockicu maslaca, pa sve smiksati štapnim mikserom u fini pire.
5. Mrkvu i komorač izrezati na rezance debljine 3-4 mm i kratko(oko 5 minuta) ih pirjati na maslacu, a papriku rezanu na četvrtine začiniti i naglo prepeći na maslinovu ulju, poklopiti i ostaviti na toplom mjestu.
6. Temeljac zakuhati, pa dodati lignje i kuhati ih 10-ak minuta, izvaditi i staviti na toplo mjesto. U temeljac u kojem su se kuhale lignje dodati vino, koncentrat rajčice i maslac.
7. Umak kuhati 10-15 minuta dok se malo ne zgusne i iskuha, po potrebi začiniti i umiješati žlicu vrhnja, procijediti i preliti po lignjama, poslužiti s povrćem i pireom od celera.

Sastojci za 4 osobe :
Sastojak Težina
Lignja cijela neočišćena 1,000 kg
Masline zelene bez koštice 0,150 kg
Sol 0,003 kg
Papar 0,001 kg
Češnjak 0,030 kg
Peršin list 0,010 kg
Filet oslića 0,200 kg
Bjelanjak 0,030 kg(1 kom.)
Vrhnje za kuhanje 0,200 kg
Maslac 0,100 kg
Maslinovo ulje 0,100 l
Celer korijen 0,500 kg
Mrkva 0,150 kg
Paprika 0,200 kg
Komorač 0,100 kg
Luk žuti 0,100 kg
Riblji temeljac 0,100 l
Bijelo vino 0,100 l