1. Lignje očistiti, a krakove dinstati na maslinovu ulju, sitno kosanom luku, češnjaku i peršinu oko 10 minuta, podliti vinom i kuhati dok sva tekućina ne ispari, ohladiti.
2. Filete oslića narezati na kockice i samljeti u blenderu skupa s bjelanjkom, začinima, malinovim uljem i polovicom količine vrhnja. Dobivenu smjesu pomiješati s krakovima, pa njome napuniti lignje.
3. Celer oprati, oguliti, izrezati na kockice veličine 0,5 cm, pa dinstati oko 10 minuta na s lukom, češnjakom i maslinovim uljem. Dodati žlicu vina, poklopiti i na laganoj vatri pirjati podlijevajući temeljcem.
4. Kad celer skroz omekša, a tekućina sva ispari celer začiniti, dodati ostatak vrhnja i kockicu maslaca, pa sve smiksati štapnim mikserom u fini pire.
5. Mrkvu i komorač izrezati na rezance debljine 3-4 mm i kratko(oko 5 minuta) ih pirjati na maslacu, a papriku rezanu na četvrtine začiniti i naglo prepeći na maslinovu ulju, poklopiti i ostaviti na toplom mjestu.
6. Temeljac zakuhati, pa dodati lignje i kuhati ih 10-ak minuta, izvaditi i staviti na toplo mjesto. U temeljac u kojem su se kuhale lignje dodati vino, koncentrat rajčice i maslac.
7. Umak kuhati 10-15 minuta dok se malo ne zgusne i iskuha, po potrebi začiniti i umiješati žlicu vrhnja, procijediti i preliti po lignjama, poslužiti s povrćem i pireom od celera.
Sastojak | Težina |
---|---|
Lignja cijela neočišćena | 1,000 kg |
Masline zelene bez koštice | 0,150 kg |
Sol | 0,003 kg |
Papar | 0,001 kg |
Češnjak | 0,030 kg |
Peršin list | 0,010 kg |
Filet oslića | 0,200 kg |
Bjelanjak | 0,030 kg(1 kom.) |
Vrhnje za kuhanje | 0,200 kg |
Maslac | 0,100 kg |
Maslinovo ulje | 0,100 l |
Celer korijen | 0,500 kg |
Mrkva | 0,150 kg |
Paprika | 0,200 kg |
Komorač | 0,100 kg |
Luk žuti | 0,100 kg |
Riblji temeljac | 0,100 l |
Bijelo vino | 0,100 l |