Perla - biser mora

NJOKI S ŠKAMPIMA

Priprema:

1. Pola količine škampa naglo prepržiti na vrućem maslinovu ulju 2-3 minute, dodati kosani češnjak i peršin, zatim konjak i bijelo vino, prokuhati nekoliko minuta i dodati temeljac od škampa.
2. Umak kuhati na laganoj vatri 10-ak minuta, pa umiješati njoke skuhane u slanoj vodi. Kuhati lagano 5-6 minuta pažljivo miješajući dok se umak malo ne zgusne.
3. Dodati ostatak mesa škampa, začiniti i na samom kraju kuhanja dodati vrhnje, nekoliko puta promiješati i skinuti s vatre.
4. Posuti njoke svježe kosanim peršinom, poklopiti i poslužiti nakon nekoliko minuta.

Sastojci za 4 osobe :
Sastojak Težina
TEMELJAC ŠKAMPI 0,500 kg
NJOKI 1,000 kg
VRHNJE ZA KUHANJE 0,100 kg
OČIŠĆENI REPOVI ŠKAMPA 0,300 kg
MASLINOVO ULJE 0,100 l
ČEŠNJAK 0,030 kg
PERŠIN LIST 0,010 kg
SOL 0,003 kg
PAPAR MLJEVENI 0,001 kg
KONJAK 0,050 l
VINO BIJELO 0,060 l