1. Pola količine škampa naglo prepržiti na vrućem maslinovu ulju 2-3 minute, dodati kosani češnjak i peršin, zatim konjak i bijelo vino, prokuhati nekoliko minuta i dodati temeljac od škampa.
2. Umak kuhati na laganoj vatri 10-ak minuta, pa umiješati njoke skuhane u slanoj vodi. Kuhati lagano 5-6 minuta pažljivo miješajući dok se umak malo ne zgusne.
3. Dodati ostatak mesa škampa, začiniti i na samom kraju kuhanja dodati vrhnje, nekoliko puta promiješati i skinuti s vatre.
4. Posuti njoke svježe kosanim peršinom, poklopiti i poslužiti nakon nekoliko minuta.
Sastojak | Težina |
---|---|
TEMELJAC ŠKAMPI | 0,500 kg |
NJOKI | 1,000 kg |
VRHNJE ZA KUHANJE | 0,100 kg |
OČIŠĆENI REPOVI ŠKAMPA | 0,300 kg |
MASLINOVO ULJE | 0,100 l |
ČEŠNJAK | 0,030 kg |
PERŠIN LIST | 0,010 kg |
SOL | 0,003 kg |
PAPAR MLJEVENI | 0,001 kg |
KONJAK | 0,050 l |
VINO BIJELO | 0,060 l |