1. Lignje očistiti i prepržiti na vrućoj tavi 2-3 minute, začiniti i staviti u vatrostalnu posudu za pečenje.
2. Na tavi na kojoj su se pržile lignje u maslinovu ulju dinstati na tanke listiće rezan luk, češnjak i peršin 10-15 minuta, dodati koncentrat rajčice i sve pirjati 5-6 minuta.
3. Dodati crno vino i kuhati 2-3 minute, dodati prošek, zgnječene pelate, svježu rajčicu rezanu na kockice(0,5 cm) i temeljac.
4. Kuhati umak oko pola sata dok se malo ne zgusne i reducira, pa preliti preko lignji.
5. Pomiješati parmezan i krušne mrvice, posuti po lignjama i sve lagano preliti maslinovim uljem, peći u pećnici još 20 minuta na 200°c.
6. Gotovo jelo posuti sitno kosanim bosiljkom i poslužiti s kuhanim pljukancima.
Sastojak | Težina |
---|---|
Lignje cijele | 0,900 kg |
Rajčica pelate | 0,300 kg |
Rajčica svježa | 0,100 kg |
Luk žuti | 0,200 kg |
Češnjak | 0,050 kg |
Peršin list | 0,010 kg |
Svježi bosiljak | 0,005 kg |
Riblji temeljac | 0,300 l |
Maslinovo ulje | 0,080 l |
Crno vino | 0,100 l |
Prošek | 0,060 l |
Sol | 0,003 kg |
Papar | 0,001 kg |
Parmezan ribani | 0,060 kg |
Krušne mrvice | 0,030 kg |
Tjestenina pljukanci | 0,350 kg |