Perla - biser mora

LIGNJE ZAPEČENE S UMAKOM OD RAJČICE

Priprema:

1. Lignje očistiti i prepržiti na vrućoj tavi 2-3 minute, začiniti i staviti u vatrostalnu posudu za pečenje.
2. Na tavi na kojoj su se pržile lignje u maslinovu ulju dinstati na tanke listiće rezan luk, češnjak i peršin 10-15 minuta, dodati koncentrat rajčice i sve pirjati 5-6 minuta.
3. Dodati crno vino i kuhati 2-3 minute, dodati prošek, zgnječene pelate, svježu rajčicu rezanu na kockice(0,5 cm) i temeljac.
4. Kuhati umak oko pola sata dok se malo ne zgusne i reducira, pa preliti preko lignji.
5. Pomiješati parmezan i krušne mrvice, posuti po lignjama i sve lagano preliti maslinovim uljem, peći u pećnici još 20 minuta na 200°c.
6. Gotovo jelo posuti sitno kosanim bosiljkom i poslužiti s kuhanim pljukancima.

Sastojci za 4 osobe :
Sastojak Težina
Lignje cijele 0,900 kg
Rajčica pelate 0,300 kg
Rajčica svježa 0,100 kg
Luk žuti 0,200 kg
Češnjak 0,050 kg
Peršin list 0,010 kg
Svježi bosiljak 0,005 kg
Riblji temeljac 0,300 l
Maslinovo ulje 0,080 l
Crno vino 0,100 l
Prošek 0,060 l
Sol 0,003 kg
Papar 0,001 kg
Parmezan ribani 0,060 kg
Krušne mrvice 0,030 kg
Tjestenina pljukanci 0,350 kg